zondag 29 april 2012

Moeilijk, die verdeeldheid...

Soms is het zo moeilijk om te weten wie je ware vrienden zijn. 

Wie ben ik? Waar ga ik heen?

Vanmorgen preek ik over 1 Johannes 3:1-11 - met nadruk op de vragen:
  • wie ben ik, 
  • waar ga ik heen, 
  • wat moet ik doen
Johannes was helder over deze zaken; geen existentiele worsteling bij hem.  Ik denk niet dat hij zo'n romantische visie had als de schilder van het plaatje hierboven. :-)

Hier de pdf van deze preek.

zaterdag 28 april 2012

Saoedie Arabie sluit ambasade in Egypte

Hoe gek kan het worden.  Saoedie Arabie heeft, volgens het Saudisch Persagentschap SPA, zijn ambassadeur uit Egypte teruggeroepen en de ambassade in Caro en de consulaten in Alexandrie en Suez gesloten.

Dit omdat er in voor de Saoedische ambassade protesten plaatsvinden wegens de arrestatie op 17 april in Saoedie Arabie van een Egyptische advocaat, Ahmed al-Gazawi.  Nu lijkt me ondenkbaar dat Saoedie Arabie zo'n verregaand besluit neemt omdat een paar lui voor hun ambassade demonstreren.  Hier zit een politiek luchtje aan.

Egyptische media denken dat die arrestatie plaatsvond omdat Gazawi zich tegen de Saoedische diktatuur uitsprak.  Volgens de Saoediers is hij gearresteerd omdat bij zijn aankomst in Jedda 21.000 peppillen in zijn bagage werden gevonden.  Volgens de Saoedische ambassade zou Gazawi een schuldbekentenis hebben getekend.  Dat kan hem de doodstraf opleveren.

In Egypte bestaat veel liefde voor Saoedie Arabie - vooral onder radicale moslims die daar de fijne kneepjes van radicaal-zijn leren en die er veel geld weghalen.  Maar er bestaat ook veel haat tegen het opulent rijke buurland waar Egyptenaren graag werken maar waar ze steevast op een neerbuigende behandeling mogen rekenen.  Gazawi heeft veel Egyptenaren in rechtszaken in Saoedie Arabie verdedigd.  De Egyptische bond van adcocaten heeft besloten Gazawi te zullen verdedigen.

Gazawi zou wegens de Omra - de 'kleine' Hajj - naar Jedda zijn gevlogen.  Volgens de Saoediers is dat onwaar - hij was niet gekleed als pelgrim.

Voor de financien van Egypte zijn spanningen met Big Brother Saoedie Arabie zeer problematisch.  Egypte is behoorlijk afhankelijk van de goodwill van zijn buurland.  Veel goodwill wordt nu verspeeld.  De Saoediers verwachten dankbaarheid, geen protesten voor de ambassade in Cairo.  De meer dan miljard dollar die Saoedie Arabie aan financiele hulp heeft beloofd, kan Egypte denkelijk wel vergeten.  Een harde klap voor de militaire junta. 

Volgens het Egyptische persbureau MENA heeft de leider van de militaire junta, veldmaarschalk Hussein Tantawi, contact gezocht met de Saoediers om 'de breuk door de plotselinge beslissing te helen'.

Dit is de zwaarste crisis tussen beide landen sinds eind jaren '70 toen alle Arabische landen de banden met Egypte verbraken vanwege de Camp David vredesakkoorden tussen Egypte en Israel.

vrijdag 27 april 2012

Doorgeschoten Sola Scriptura

Ik lees in een verslag van het Reformatorisch Dagblad over het vaderlandsch debat over hemel en hel dat Johan ter Beek daar dit meldde:
[We zijn] de laatste honderd jaar meer te weten gekomen over de Bijbel dan in de eerste 1900 jaar van het christendom. Er is meer kennis van het historisch Jodendom en ook over de tijd van Jezus. We hebben de Bijbel vroeger verkeerd gelezen en moeten een nieuwe visie ontwikkelen. 
Ik neem zomaar aan dat dit citaat wel klopt.  Ds Vreugdenhil noemde deze houding 'aanmatigend' en Ds Kollenstaart noemde het 'arrogant' op dat congres.  Dat lijken me wel terechte typeringen gezien dat citaat.

Maar ik vind het ook gewoon dom.  Beweert Ter Beek serieus dat de eerste generatie theologen en kerkleiders van pal na het Nieuwe Testament, het evangelie echt zo verkeerd heeft begrepen?  De mannen die nota bene door de apostelen zelf zijn onderwezen en aangesteld?  Die hadden altijd verkeerd begrepen dat er een hemel en een hel bestaan?  Terwijl de apostelen juist alverzoening of iets dergelijks zouden hebben onderwezen? Dan hebben die apostelen hun opvolgers wel erg beroerd geinstrueerd.

Volgens mij leidt Ter Beek aan een ver doorgeschoten geloof in Sola Scriptura.  Met dat boekje in een hoek kan hij zomaar de theologische kennis van 19 eeuwen afschrijven.  Dankzij de wetenschap (van de afgelopen 100 jaar, en dat is natuurlijk ook veel beter dan alles daarvoor) en met de bijbel in de hand, kan je zomaar ineens radicaal nieuwe ideeen krijgen die haaks staan op 20 eeuwen onderwijs in de kerken.

Voor mij wel een bewijs dat we voor een echt begrijpen van de Schrift juist wel moeten zoeken binnen de bedding van de kerkelijke traditie, en niet daarbuiten.  Wie aan dit soort revisionisme doet, plaatst zijn onderwijs dan wel beslist buiten de bedding van die kerk, vrees ik.  Wie is daarmee gediend? 

Mijn eerste huwelijk. Dat er nog veel volgen.


Vandaag mijn eerste bruiloft 'gedaan'.  Peter en Jennifer waren de proefkonijnen.  Ik heb de liturgie van de bruiloft van mijn dochter Stephanie en haar man Jouke-Tiemo gebruikt als basis - dan heb je tenminste wat.  Maar ondanks mijn nerves ging het prima.  Ach wat kan er ook fout gaan.  Als die lui gewoon 'ja' zeggen op de juiste vragen, komt het zonder meer goed. 

woensdag 25 april 2012

Sex met je overleden vrouw tot 6 uur na haar dood

Velen in Egypte zijn geschokt over de onthulling in dagblad al-Ahram dat het parlement zou discussieren over een nieuwe wet die het mannen toestaat de sexuele daad te verrichten met hun overleden vrouw tot 6 uur na haar overlijden.  Dit zou in overeenstemming zijn met de islamitische wetgeving.


Egypte's National Council for Women (NCW) heeft het parlement gevraagd zo'n wet niet te laten passeren.  Ook heeft de NCW gevraagd om de huwelijkse leeftijd voor meisjes niet naar 14 jaar te verlagen, zoals is voorgesteld in het parlement.

Dr. Mervat al-Talawi, hoofd van de NCW, stuurde het commentaar van de NCW naar de voorzitter van het parlement, Dr. Saad al-Katatni.  Ze beschreef de toegenomen ellende voor vrouwen sinds  de opstand tegen Hosni Mubarak in february 2011.
De Egyptische columnist Amro Abdul Samea onthulde in al-Ahram de voorgenomen wet over sex met een lijk. Deze controverse begon toen een Marokaanse religieuze leider deze zaak aankaartte in mei 2011.  Zamzami Abdul Bari beweerde toen dat ook na de dood het huwelijk geldig is, en dat mannendus het recht op sex blijven houden.

De informatie over de voorgenomen wetswijziging in Egypte komt vooralsnog alleen van de columnist in al-Ahram.    

dinsdag 24 april 2012

Ahmed Shafiq mag niet meedoen in Egypte

Vanmiddag bewonderde ik nog de posters die Egyptenaren probeerden te stimuleren op 23 mei op Ahmed Shafiq te stemmen in de parlementsverkiezingen, maar nu heeft de Presidentele Kiescommissie besloten dat ook Ahmed Shafiq niet mag meedoen. Dit op grond van een kortgeleden uitgevaardigde wet die topmedewerkers van de afgezette president Moebarak moet isoleren van het politieke bedrijf.

Ahmed Shafiq was een premier onder Hosni Moebarak. Aanhangers van Shafiq verwerpen de wet die maandag door de legertop is afgekondigd. Ze noemen het een 'schande' en een 'grondwettelijke misdaad'. 

Wie heeft vooral baat bij deze wet en bij het uitsluiten van Ahmed Shafiq? Ik denk Amr Moesa, die andere kandidaat voor het presidentschap.  Veel mensen die neigden op Shafiq te stemmen, zullen hun stem nu aan Moesa geven, dunkt me.

maandag 23 april 2012

Nog een maand: presidentsverkiezingen in Egypte

Amr Moesa
Op 23 en 24 mei gaat Egypte naar de stembus om de nieuwe president van het land te kiezen.  Voor de toekomst van dit land van enorm belang uiteraard.  De komende tijd hoop ik daarom weer wat meer politiek commentaar in de kantlijn te geven.

De kandidaat die denk ik voor Egypte hebt best is, is Amr Moesa.  Dat zei ik trouwens een jaar geleden al.  Toen meende ik dat hij voor het handhaven van de belangen van het Leger (een sine-qua-non voor de huidige situatie in Egypte) en voor een proces van geleidelijke verandering in Egypte (de eis van een groot deel van het volk) de beste man zal zijn. 

Aboe Ismail - uitgerangeerd door zijn moeder
Een tijdlang leek Amr Moesa kansloos - tot de rechters besloten dat een hele rits kandidaten niet mee mag doen.  Aanhangers van een van die kandidaten, Aboe Ismail, gaan door met een sit-in omdat ze van mening zijn dat hun man ten onrechte niet mag meedoen.  De rechters - met het leger op de achtergrond - veranderen heus niet van mening, dus de dames en heren kunnen hun sit-in tot St Juttemis voortzetten. Aboe Ismail is de man van de salafisten en van de posters en fotos door het hele land raakt een mens makkelijk depressief.  Haal die posters nu maar weg, het is gedaan met Aboe Ismail. Zijn moeder zaliger bezat een Amerikaans paspoort, dus Aboe Ismail is uitgesloten.

Kandidaten Moslim Broederschap in Mansoera
De lieveling van de Moslim Broederschap, Khairat al-Shaater, mag ook niet meer meedoen.  Dus heeft de MB snel een nieuwe kandidaat zijn steun beloofd, namelijk Mohammed Morsi. Beide heren hadden het moeilijk toen ze gisteren bij de universiteit van Mansoera campagne voerden.  Ze werden door de studenten uitgejauwd en ze moesten vluchten voor de emmers water die studenten over ze probeerden te gooien. 

Amr Moesa dan.  Die begint nu echt op stoom te komen.  Hij is in elk geval de lieveling van veel journalisten.  Dat betekent niet dat hij de verkiezingen wint natuurlijk, want journalisten peilen lang niet altijd goed de gevoelens van een volk, en echt representatief kan je ze ook niet noemen.  Maar Mousa kan op veel steun rekenen.

Vorige week wandelde mijn egaa langs wat winkels van salafisten (mannen met baarden, vrouwen onder een zwarte doek) en tot onze verbazing zeiden die, dat ze Amr Moesa zouden stemmen.  'Wij willen wel dat onze vrouwen zich als moslimas kleden, maar we willen geen regering die dat afdwingt, dus we zullen nooit salafisten stemmen...

Ik zeg erbij: dit ging om lui die behoorlijk van toerisme afhankelijk zijn. En die kunnen heel vroom zijn, maar weten ook dat ze voor hun inkomen afhankelijk zijn van stabiliteit.  Een woord dat me de neus uitkomt... wil je het echt stabiel, ga dan op de begraafplaats kijken... maar Amr Moesa wordt door velen wel gezien als iemand die Egypte uit de diepe crisis kan trekken waarin het momenteel zit.  Hij kent het systeem, de corruptie, het leger, en weet als geen ander hoe te onderhandelen met de rest van de wereld.

Amr Moesa was ooit minister van buitenlandse zaken, en zo succesvol en populair, dat Hosni Moebarak hem 'wegpromoveerde' naar de Arabische Liga.  Het succes en zijn populariteit, samen met het feit dat Moebarak van hem af wilde, helpen hem nu enorm.

zondag 22 april 2012

Zandstorm over Egypte

Een paar dagen geleden werd Egypte getroffen door een vileine zandstorm.  Deze foto laat mooi zien hoe een dikke laag zand het leven in Egypte zuur maakte.  Van boven een pracht gezicht, van onder goor en verwenselijk.  En net toen we aan het strand zaten.  Zand tussen onze tenen, in ons haar en tussen onze tanden.

Gooi die deuren open!

Mijn preek dit weekend gaat over hoe Jezus na zijn opstanding plots in het midden van de discipelen staat.  Die lui zaten bang bij elkaar, met de deuren en luiken op slot, bang voor de Joden.  Dan ineens is Jezus daar, en hij gebiedt zijn volgelingen om de deuren en ramen open te gooien.

Het is heel prettig om met gelijkgezinden samen te zijn.  Maar onze plaats is midden in de wereld. 
> Hier deze preek over Johannes 20.

zondag 15 april 2012

Soedanese overvolle paasdienst

Vanmiddag vierde onze Soedanese gemeente pasen; ik heb het geweten. Ze hadden mij gevraagd het avondmaal te vieren. Het hele dienst duurde drie-en-een-half uur. Er werden drie volwassenen en 14 kinderen gedoopt.

Het was smoorheet binnen, de airoconditioners moeten nodig nagekeken. We hadden naar ik schat 170 mensen in de kerk. Toen ik na afloop van de dienst naar buiten ging, bleken daar ook nog minstens zoveel lui te zitten. Wat is er gaande? Ik weet wel, met pasen komen er altijd extra mensen. Maar nu lijkt toch de tijd gekomen om de knoop door te hakken en met een tweede Soedanese eredienst te beginnen.

Ik moet volgende week maar eens een goed gesprek hebben met Rev Yousif en Rev Hassan en hun kerkenraad.

Meisje wordt gedoopt
Klaar om gedoopt te worden: 14 kinderen en 3 volwassenen

Deel van de gemeente; andere helft zat buiten

zaterdag 14 april 2012

Syrie maakt reclame via facebook

Zit ik op facebook en staart elke keer die Syrische president Bashar el-Assad met zijn blije vrouw me aan.  Syrie maakt via FB reclame voor het regeringsstandpunt.  Hoeft van mij niet zo nodig.

Mocht u, lieve bezoeker, mij ook te vriend willen zijn op FB, kom dan even langs.
Gewoon hier klikken.

vrijdag 13 april 2012

Ik heb de voeten van mijn gemeenteleden gewassen

Gisteren en vandaag hadden we prachtige kerkdiensten met onze Egyptische, Soedanese en Engelstalige gemeenten samen.  Ik had nooit eerder een 'Maundy Thursday' kerkdienst geleid - en mocht de voeten van mijn gemeenteleden wassen.  Veel van mijn vrienden hadden me vantevoren gezegd er niet over te peinzen dat ze hun voeten zouden laten wassen, maar ze veranderden van mening door mijn preek.

Ik deed het wassen, Rev Hassan deed het drogen, nadat ik eerst zijn voeten waste en droogde.  Een ander was- en droogteam was Rev Yousif met Rev Emad. 

In mijn preek ging het uiteraard over de voetwassing door Jezus.  Hij waste, tegen alle culturele gewoontes in, de voeten van zijn leerlingen.  Daarbij ging het over elkaar dienstbaar zijn, nederigheid, liefde en vergeving. Jezus liet zien dat er in de gemeente van  Christus geen 'hoog' of 'laag' is.  En dat huidskleer geen onderscheid mag betekenen tussen mensen. Of dat je uit een rijke of belangrijke familie komt.







maandag 9 april 2012

TWR en reacties uit de Arabische Wereld

Een paar jaar terug, toen ik mijn proefschrift Gospel in the Air schreef, meldde ik daarin dat het aantal reacties op radiouitzendingen uit het Midden Oosten zo was afgenomen sinds begin jaren '90.  Ik kreeg toen een behoorlijk boze reactie van Trans World Radio (TWR), die via de christelijke media ook lieten weten dat zij juist heel veel reacties kregen. Ze herkenden zich niet in wat ik schreef.

Wie schetst mijn verbazing dat ik vandaag in het Reformatorisch Dagblad het volgende lees:
„We krijgen reacties van luisteraars uit alle 22 islamitische landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika”, zegt Assaf [van TWR]. „Mensen weten ons echt te vinden. Uit onderzoek kunnen we dat redelijk hard maken, al neemt natuurlijk niet iedereen contact op. Zeker in het Midden-Oosten is het niet gebruikelijk om te schrijven.”

Wat betekent dit?  TWR erkent dat het weinig reacties uit het Midden Oosten krijgt, maar het weet door onderzoek dat er wel wordt geluisterd.  Had dat nou meteen toegegeven in 2008, dat was toch niet moeilijk? Het was gewoon de werkelijkheid.

zaterdag 7 april 2012

Het was een zwarte zaterdag voor Poirot

Hij ging zo blij mee met de kinderen, maar die man in wit gaf hem een gemene injectie.  Als hij bijkomt zal onze Poirot dezelfde niet meer zijn. 

De resten van Poirot's manlijkheid liggen op de witte tissue bij het martelwerktuig.  Hoeveel lieve katjes zullen ongeboren blijven door deze wrede ingreep.

vrijdag 6 april 2012

Palmpasen in onze kerk

De kinderen kwamen bij het zingen van 'Hosanna' voor de evangelielezing (Markus 11:1-11) de kerk binnen met echte palmtakken.  Tijdens de lezingen bleven ze daarmee zwaaien, en ook nog tijdens het 'Hosanna' na de evangelielezing.  Was een mooie dienst.  Moeten we vaker doen.

donderdag 5 april 2012

Jezus op ezel. Nogal glorieus...

Mijn preek voor dit weekend - over de Intocht van Jezus in Jeruzalem.  Nee, ik vergis me niet :-) we vieren de paasweek een week later dan ulieden in Nederland.  We volgen de oosterse paasdatum met onze kerken in Egypte - heel contekstueel.

Wie wel eens een man op een ezel heeft zien rijden, weet hoe grappig dat eruit ziet. Wat was er zo glorieus aan die intocht van Jezus in Jeruzalem?  Het leidde binnen een paar dagen tot zijn dood.

En toch... Achter die intocht op een ezel zit meer dan je op het eerste gezicht zou denken. 
Hier de preek, voor wie behoefte heeft ;-)

Conferentie voorbij. Volgend jaar weer?

Misschien doen we zo'n soort 'kerkvaderconferentie' volgende jaar wel weer.  Ik overweeg om het dan te doen over een heel smal thema als 'Nicea'. Dat zou heel mooi zijn.





Nu eerst maar even uitpuffen van deze week.  Het was mooi om met een aantal oude geschriften en hun schrijvers bezig te zijn en ook om elkaar te ontmoeten.  Nu met vliegende vaart gaan werken aan de komende Paasweek.  We vieren pasen met de oosterse kerk op 15 april.

En zie die man hieronder.  Schoonvader van mijn dochter Niels Waleson.  Als hij schoonvader van mijn dochter is, wat is hij dan van mij? Okee, een goede vriend. Maar heeft de 'functie' een naam?

Mariams benen groeien scheef

Mariam Habil (foto: Jaco Klamer)
Als het Refdag mij noemt in een artikel mag ik dat wel even citeren he? 

Henrique Staal
 
De benen van Mariam Habil (13) buigen vervaarlijk door, waarschijnlijk door gebrek aan calcium. Moeder Romia piekert erover hoe ze de noodzakelijke operatie van Mariam kan betalen. De behandeling kost haar een flink aantal jaarsalarissen, en is door het gezin niet op te brengen.
Mariam vluchtte met haar familie uit het Nubagebied in Sudan, omdat het leven voor christenen in dit gebied steeds moeilijker werd. Mariams vader bleef achter in Khartoem met een zus en twee broers.
Moeder Romia, zus Marina (17), zusje Drosilla (10) en Mariam reisden door naar Egypte, omdat er in Khartoem alleen strengislamitisch onderwijs wordt gegeven, in het Arabisch. In Caïro krijgen Mariam, Marina en Drosilla ook Engelse les, en het leven is er voor christenen iets minder zwaar dan in Sudan. Mariam droomt ervan om dokter te worden, of gospelzanger, om God te loven.
Het gehalveerde gezin heeft het niet gemakkelijk in Egypte. Sudanezen komen niet in aanmerking voor overheidsbanen, ze mogen ook niet in de bouw werken. Alleen in de schoonmaakbranche is wel eens een baantje te krijgen: het minst gerespecteerde en minst betaalde werk. Sudanezen worden in Egypte met de nek aangekeken. Op straat worden ze bespuugd of krijgen ze water over zich heen.
De Sudanezen zijn welkom in de kerk, de anglicaanse Sint-Michaelkerk belegt speciale diensten voor de vluchtelingen. Drie volle bussen komen bij de kerk aan, kerkgangers in fleurige kleren vullen de banken.
Priester Jos Strengholt verzorgt elke week na de kerkdienst een voedzame maaltijd voor zo’n negentig Sudanese kinderen en hun ouders. Via Twitter en weblog verzamelt hij fondsen. Hij zet zich ook speciaal in voor Mariam: hij vond een ziekenhuis waar Mariam kan worden behandeld. De ziekenhuisrekening zal 2000 euro bedragen.

woensdag 4 april 2012

Kerkvaders maken gelukkig

Kijk ze toch eens, die blije studenten van de Apostolische Vaders.  Misschien blij wegens pauze? Leuk om een groep mensen uit Nederland, Zimbabwe, de USA, Canada en Egypte te hebben.

Deze foto is genomen tussen twee bijeenkomsten over Papias.  Die beste man geloofde in een millennium, werkelijk waar.  Dat deden trouwens wel meer kerkvaders.  

maandag 2 april 2012

Conferentie Apostolische Vaders Live Streaming

Vandaag begint onze dig in over de Apostolische Vaders.  Drie illustere heren zijn er zelfs voor uit Nederland voor overgevlogen.  Omdat niet iedereen kan vliegen heb ik geprobeerd de lezingen via mijn blog uit te zenden.  Gaat het lukken?  We zullen het zien.  Voor wie het eens wil proberen, hier het programma.  Er is geen tijdverschil tussen Nederland en Egypte.



Monday 2 April
Tuesday
3 April
Wednesday
4 April
Thursday
5 April
10-1
Polycarp
Polycarp
Barnabas
Diognetus
LUNCH
2-4
Ignatius
Ignatius / Polycarp
Barnabas
Papias
BREAK - DINER
7-8.30
Clement
Clement
Clement
Clement

zondag 1 april 2012

Paasdagen: muziek in de kerk

We vieren in Cairo de paasdagen met de oosterse kerk; we lopen dus 51 weken voor op pasen in Nederland.  Zondag 8 april is onze Palmzondag.  Zondag 15 april vieren we Pasen.

In de stille week is het niet heel stil in onze kerk. We organiseren een paar muziekconcerten.

9 april: Optreden van Fariiq al-Salaam (7 uur in avond)
10 april: Optreden van Better Life voor Soedanezen (7 uur in avond)
11 april: Amit Zikri met zijn Opera Kwartet (foto - ik neem aan dat nummer vier de foto maakte) ook om 7 uur in de avond.

Als je in Cairo bent, welkom!
8 Seti Street
Heliopolis